Sünnet

Sünnet Nedir?

Sünnet genel olarak dini ve sosyal nedenlerler uygulanan ancak tıbbi gerekçelerle de yapılan bir cerrahi müdahaledir. Tüm dünyada halen yaygın olarak uygulanmaktadır.

Sünnet, bazı hastalıkların ve enfeksiyonların oluşmasını engelleyebilen ve günümüz de genelde yararlı olduğu kabul edilen bir operasyondur.

Çocuğa yapılacak cerrahi işlemin mümkün olduğunca psikolojik travma oluşturmadan, hijyenik şartlara uygun ve problemsiz yapılması gerekmektedir.

Her şeyden önce çocuk yapılacak işlem hakkında bilgilendirilmelidir . Öncelikle aileden güvendiği birilerinin ki bu tercihen baba veya amca dayı vb bir büyüğü olmalıdır, daha sonra da doktorun yapılacak müdahaleyi olabildiğince yumuşak bir şekilde anlatması gerekir. Genellikle çevreden duyduğu şeyler, korkutmalar, gelişimsel olarak döneme özgü özellikler nedeniyle çocuk sünneti, pipisinin tamamen kesileceği ve canının çok yanacağı bir felaket olarak algılamaktadır.

Cerrahi müdahale günü çocuğa premedikasyon denilen sakinleştirici ilaçlarda verilmesi uygundur.Hastane koşullarında ve rahat bir ortamda, hijyen kurallarına uygun olarak, işin ehli tarafından yapılması beden ve ruh sağlığı açısından da önemlidir.

Sünnet her ne kadar sık yapılan bir uygulama ise de mutlaka hastane ortamında steril şartlarda ve işin uzmanı hekimler tarafından yapılmalıdır. Aksi halde çocuğun hayatı boyunca acısını çekeceği psikolojik ve bedensel bir travma haline gelebilir.

Sünnet Ne Zaman Yapılmalıdır??

Tıbbi olarak bir zorunluluk yoksa, cinsel organ kaybı korkusu dönemi olan 3 ila 6 yaş arasında uygulanmaması iyi olur.

Sünnet Nasıl Yapılmalıdır??

Günümüze dek bir çok yöntem uygulanmış olmakla birlikte bugün için en doğru yöntem klasik cerrahi yöntem dir. Gerekli temizlik ve cerrahi ortam hazırlanarak sünnet derisinde mevcut olan yapışıklıklar açılıp, yeterli uzunluktaki deri kesilir. Kanama tamamen kontrol altına alındıktan sonra dikişler konularak sünnet işlemi bitirilir. Bu dikişler kendiliğinden erirler dikiş almak gerekmez.

Kimlere Sünnet Yapılmamalıdır?

– İdrar deliğinin normal yerinde olmaması durumunda (Peygamber sünneti),

– Çocuğun cinsel organında belirgin bir anormallik olduğu zaman,

– Sünnet derisinin bir kısmında eksiklik olması durumunda,

– Çocuğun cinsel organında bir eğrilik olması durumunda,

– Çocukta bir kanama-pıhtılaşma sorunu olduğunda (Hemofili hastalığı gibi),

Sünnet Kimlere Acil Olarak Yapılmalıdır?

– Doğuştan böbrek ve idrar yolları anormallikleri olan çocuklar

– Sünnet derisinin uç kısmı normal idrar akışını engelleyecek

kadar dar olan çocuklar (Fimozis)

– Sık sık sünnet derisinde iltihap olan çocuklar (Balanit)

Sünnetin  Yararları Nelerdir?

İdrar yolu infeksiyonlarını azaltır.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar yönünden koruyucudur.

Sünnetli erkeklerde penis kanseri görülmesi yok denecek düzeydedir. Çok seyrek rastlanan bir sorun olan penis kanserinin hemen hemen sadece sünnetsiz erkeklerde oluştuğu uzun bir süredir bilinmektedir.

Uzmanlarınca yapılmayan sünnetlerde ciddi oranda hatalı uygulamaya rastlanmaktadır.

– Kanama
– İdrar Güçlüğü
– Enfeksiyon
– Bulaşıcı Sarılık
– Kötü nedbe dokusu
– Şekil Bozukluğu
– Kalıcı Sakatlık
– Tam penis kaybı