Azospermi ve MikroTESE

Azospermi

Azospermi (Menide Sperm Yokluğu) Nedir?

Azospermi, meni örneğinde hiç sperm hücresi çıkmaması anlamına gelir. Çocuğu olmayan erkeklerin %10-15 inde azospermiye rastlanmaktadır.

Azospermi Sebepleri Nelerdir?

Tıkanıklığa bağlı azospermi doğuştan olabilir (doğuştan sperm kanalarının bir bölümünün eksikliği), ya da sonradan genital enfeksiyonlar ve cerrahi girişimler sonrası da meydana gelebilir.

Tıkanıklığa bağlı olmayan azospeminin ise değişik sebepleri vardır. Bunlar genetik bozukluklar, testis torsiyonu, testislerin doğuştan yukarıda kanallarda kalması, bazı enfeksiyonlar ( kabakulak gibi), radyasyon -kanser tedavisi için radyoterapi ugulanması ve bazı ilaçlar ki en çok yine kanser tedavisine bağlı kullanılan kemoterapi tedavisi gibi etkenlere bağlı olarak azospermi gelişebilir.

MikroTESE (Mikrodiseksiyon TESE) Tedavisi

Günümüzde menisinde hiç sperm bulunmayan (azospermi) veya sayısı normal olsa bile spermlerin tamamı hareketsiz olan erkeklerde bile tüp bebek tedavisi ile gebelik şansı olabilmektedir. Bu hastaların birçoğunda yumurtalıklarına yapılacak bazı cerrahi işlemler ile üreme hücreleri bulunabilir. Mikrodiseksiyon TESE denilen yöntem en sık uygulanan tekniktir.

Mikrodiseksiyon TESE ya da daha sıklıkla söylendiği şekliyle MikroTESE, testisten operasyon mikroskobu eşliğinde sperm aranmasıdır. Bu teknik menide sperm bulunmasa bile yumurtalık (testis) içinde küçük alanlarda sperm üreten bölgelerin varlığının bulunması nedeni ile uygulanmaktadır. Operasyon mikroskobu kullanılarak 20-30 kat büyütme sağlanıp yumurtalık (testis) içinde sperm üreten kılcal kanalların görülmesini sağlanılır. Doktorunuz bu kanalları tespit ettiğinde sperm bulma ihtimali artmış olacaktır. MikroTESE cerrahisi, tüm testis içindeki kanalların mikroskop altında incelenmesini gerektirdiği için iki saate yakın sürebilmektedir. Bu uzun süre nedeni ile MikroTESE genellikle genel anestezi altında yapılmaktadır. Ancak cerrahi sonrası hastalar aynı gün taburcu edilebilmektedir.

MikroTESE operasyonunun avantajları değerlendirildiğinde, eski TESE yöntemine göre yaklaşık yüzde 50 daha fazla sperm bulabilme şansı verir. Ayrıca sperm kanalları incelenerek cerrahi yapıldığı için testis dokusu daha az zarar görür.