Testis Kanseri Nedir ve Belirtileri

Testis Kanseri Nedir?

Testis kanseri genelde genç ve orta yaş grubu erkekleri etkileyen, sıklıkla testiste ele gelen ağrısız sertlik ile kendini belli eden bir rahatsızlıktır. Ağrısız şişlik, o taraf testiste ağırlık hissi, testiste büyüme ve zaman zaman da testiste hassasiyet ortaya çıkabilir.

İnmemiş testis olması en önemli risk faktörüdür, testisin ameliyat ile torbaya indirilmiş olması da riski azaltmamaktadır. İndirilmiş olması testisi elle muayene olabilecek yere getirdiği için erken dönemde tanı konulmasını kolaylaştırır. Testislerin düzenli olarak kendi kendine muayenesinin ,aynen kadınlarda ki kendi kendine meme muayenesi gibi, yapılması ortaya çıkan bir düzensizliğin, kitlenin ve testis büyümesinin farkedilmesini sağlar. Böyle bir durumda hemen üroloji uzmanı ile irtibata geçmeli muayene, ultrason ve bazı kan testlerinin yapılması gerekir. Eğer testis kanseri saptanmış ise mümkün olan en kısa süre içinde ki  aynı gün içinde olması tercih edilir, ameliyat ile testisin alınması gerekir. İşin cerrahi kısmı basit bir cerrahi müdahaledir ama olmazsa olmaz niteliktedir.  Kasık bölgesinden küçük bir yerden bu ameliyat yapılır, istenirse alınan testisin yerine boyutuna uygun bir protez testis konulabilir. Testis tümörlerinde biyopsi yapılmaz direkt ameliyat planlanır. Tek testis ile de erkeklik fonksiyonunun devamı ve çocuk sahibi olabilmek mümkündür.

Testis kanseri radyoterapi ve kemoterapi tedavilerinin de ilerlemesi ile son derece yüksek oranda tedavi edilebilen, yüzgüldürücü sonuçlar alınabilen bir hastalıktır.  Henüz aile planlamasını tamamlamamış çocuk isteği olan hastalarda cerrahiye ek tedavi planlanacak ise bu tedavilerin sağlam testiste sperm yapımını bozacakları gözönüne alınarak mutlaka sperm dondurulup saklanması planlanmalıdır.

Testis Kanseri Belirtileri

Testis kanserlerinde en sık rastlanan Testisler başlıca görevleri arasında üreme için semen üretimi ve erkeklik hormonu (testosteron) salgılamak olan organlardır. Testis kanseri (testiküler kanser) her ne kadar erkeklerin sadece %1’inde görülen, nadir sayılabilecek kanserlerden biri olsa da, 35 yaşın altındaki erkeklerde en sık görülen organ kanserlerinden biridir.

Testis kanseri olan bir erkekte aile öyküsü önemlidir. Eğer ailede baba veya kardeşte daha önce kanser öyküsü görülmüşse daha dikkat edilmesi ve her sene gerekli testlerin ihmal edilmeden yaptırılması gereklidir.

Çoğu testis kanseri cerrahi ve kemoterapi ile tedavi edilebilir ve genel olarak iyileşme oranları yüksektir. Testis kanserlerinin çoğu, sperm üretiminde kullanılan ve “germ hücreleri” adı verilen hücrelerden meydana gelir.

bulgu testislerde ağrısız kitledir. Çoğu testis kanseri ağrıya neden olmaz, ancak hastaların yüzde 30 ila 40’ında ağrı meydana gelebilir. Herhangi bir testis sertliği durumunda en kısa sürede bir uzmana görünmeniz tavsiye edilmektedir. Testis kanserinin diğer semptomları şunlardır:

Memelerde büyüme ve ağrı

  • Sırt ağrısı
  • Boyun ağrısı veya kitle
  • İstemsiz zayıflama ve halsizlik

Testis kanserinin kesin nedeni bilinmemekle birlikte, bazı faktörler testis kanseri ile ilişkilidir.

Testis Kanseri Tedavisi

Testis kanserinin hem tanı hem de tedavisi, testisin inguinal orşiektomi denilen, kasık üzerinden yapılacak cerrahi operasyonla çıkarılmasını gerektirir.

Cerrahi Tedavi

İleri veya yüksek riskli kanserli erkeklerde, retroperitoneal lenf nodülü diseksiyonu (abdominal lenf nodlarını çıkarmak için cerrahi prosedür) önerilebilir.

Kemoterapi

Testis dışına yayılmış kanserli hücreleri tedavi etmek için kemoterapi ilaçları uygulanabilir. Bunun yanı sıra, kimi hastalarda ameliyat sonrasında ek tedavi olarak da kemoterapi uygulanabilir.

Radyasyon Tedavisi

Bazı testis kanserli hastalarda radyoterapi kemoterapi veya cerrahi operasyonların beraberinde kullanılabilecek bir tedavi yöntemi olarak gündeme gelebilmektedir. Ayrıca, metastazları bulunan veya cerrahi için uygun olmayan kimi hastalarda da radyoterapi kemoterapi ile kullanılabilir.