Üriner Taş Hastalıkları Nedir?
Böbrek ve mesaneyi birleştiren idrar taşınan kanala üreter adı verilir. Böbrekte oluşan taşlar bazen bu yola düşer ve çeşitli sıkıntılar meydana getirirler. Şiddetli bel ağrısı, bulantı kusma gibi acil servise gitmeyi gerektirecek gürültülü bir tablo olabileceği gibi daha az ağrı , sık idrar, üreter alt kısma gelen taşlarda erkeklerde testislerde kadınlarda ise vaginanın dış dudaklarında hissedilen ağrılara neden olabilir.
Üreter taşları direkt filmler , ultrason veya bilgisayarlı tomografi ( CT) ile saptanabilir. Bu yöntemler arasında en güvenilir ve hızlı olanı CT dir. Saptanan taşın yerine , büyüklüğüne ve böbrekte tıkanıklık durumuna göre tedavi planlanabilir. 4 mm e kadar olan taşlar %90 a yakın bir oranda kendiliğinden düşebilir, ancak taş boyutu arttıkça bu oran azalır. Böbrekte şişmeye ( hidronefroz) neden olan büyük taşlarda ise ESWL ( vücud dışından ses dalgası ile ameliyatsız taş kırma), URS ( özel endoskop ile kamera eşliğinde idrar kanalından girilerek yapılan ameliyat) ,laparoskpi ve açık cerrahi gibi birçok yöntemle tedavi edilebilir.
URS yönteminde ki ilerlemeler sayesinde açık ameliyat ihtiyacı son derece azalmıştır. Bu yöntemde özel bir endoskop ve kamera ile görüş altında idrar kanalından girilip taşa ulaşılır ve çeşitli enerji kaynakları ile ki bu kaynaklardan en başarılısı holmium laserdir, taş yerinde kırılıp parçalanır. Kırılan taş parçaları basket kateter veya taş forsepsleri ile tutularak dışarı alınır. Hasta aynı gün taburcu edilebilir.